Archives

links for 2005-05-31

May 31st, 2005

links for 2005-05-28

May 28th, 2005

van Campenhout

May 26th, 2005

Ludo van Campenhout, Antwerps schepen (van toerisme, blijkbaar): die mens blijft mij immens verbazen. De Standaard vertelt (abonnees only, ben ik bang) dat er wreed weinig cruiseschepen aanleggen in Antwerpen dit jaar: 6. Volgens van Campenhout zijn er 2 oorzaken: het duurt nogal een tijdje om van de zee in Antwerpen te geraken, en:

Bovendien zijn er problemen als twee schepen tegelijkertijd willen afmeren. Eén van de twee schepen moet dan aan de verwaarloosde kaai 19 aanleggen, wat vaak niet erg op prijs wordt gesteld door de passagiers. Van Campenhout wil met de schepen voor de Haven, Leo Delwaide (VLD) overleggen hoe de kaai verfraaid kan worden.

Er zijn dus 6 schepen op een jaar, en dat met een pas opgeknapte (lees: volledig herbouwde) cruiseterminal. En wat gaan we eraan doen om er meer te laten komen? Nog een cruiseterminal bouwen! Goe bezig, zeggen ze dan ...

links for 2005-05-26

May 26th, 2005

links for 2005-05-25

May 25th, 2005

Soap

May 24th, 2005

Juicht! Een nieuwe soap in de maak: Somers zet Patricia De Waele uit VLD-partijbestuur. Ik ben content - dit ga ik graag volgen (het BHV-verhaal heeft me nooit echt kunnen boeien).

links for 2005-05-24

May 24th, 2005

  • Excel to QIF data conversion for Money & Quicken

Bladwijzers

May 23rd, 2005

"Bookmarks" zeggen de Engelsen. Maar dan echte. Kent u die nog? Je leest gezellig een dikke turf van een boek, of een paar boeken tegelijk, of een combinatie van beide, en dan heb je af en toe al eens behoefte om het boek ergens op een plank te leggen om, ik zeg maar wat, eens een kamer te behangen. Tot voor kort (in decennia gerekend, dan) was dit geen enkel probleem: je zocht ergens een stuk papier/karton/plastic/... en stak dat tussen je boek. Probleem opgelost.

Idem dito bij het bekijken van een goede film. De babyfoon krijst? Geen probleem, druk stop, wees een uur of 4 in de weer met het troosten der babyfoon, besluit dan toch maar om in uw nest te kruipen, en 's anderendaags kan je lustig verder kijken naar uw aflevering van Lili & Marleen.

Enter the digital age. U weet wel, dat tijdperk dat alles gemakkelijker maakt voor de armzalige stervelingen onder ons. U leest geen boek maar, nee, u leest een pdf. Banden en magneten enzo, daar moet u niet van weten, u koopt de laatste serie van Samson op DVD. En alles is veel duidelijker en alles gaat veel vlotter en u bent zeer content. Tot u die kamer moet behangen. Of die verrekte babyfoon een nieuwe luier moet gaan aandoen. Gedaan met het wegleggen en/of afzetten. Nee, u moet nu eerst goed onthouden waar u nu weer gebleven was, en hopen dat u dat na 3 dagen, als die babyfoon zijn batterijen eindelijk op zijn, nog weet.

Wie brengt er digitale bladwijzers op de markt?

Iphonepod

May 23rd, 2005

Hier en hier. En nu dit. Tijd om het groot lot eens te winnen, me dunkt.

Bubble

May 23rd, 2005

Nog iemand die iets in de lucht voelt hangen. Was een douche-gedachte van mij vanmorgen: al die .org bedrijfjes die door grotere broertjes opgekocht worden, doet dat u niet aan iets denken? Zo van die bedrijfjes die wel heel veel belangstelling krijgen van heel veel mensen, maar waarvan niemand eigenlijk goed weet hoe die nu aan centen geraken? Geraken ze eigenlijk wel aan centen? En zou u ook niet graag weten welke de volgende is die de jackpot wint?

links for 2005-05-21

May 21st, 2005

links for 2005-05-20

May 20th, 2005

Buggy dates in Java

May 20th, 2005

That the Date and Calendar classes in Java are hard to work with, that's a fact we're all familiar with. But today, I bumped into something that seriously looks like a bug to me. Consider the following lines of code: Date date = new GregorianCalendar(2002, Calendar.DECEMBER, 30).getTime(); DateFormat format = new SimpleDateFormat("yyyyww"); format.getCalendar().setFirstDayOfWeek(Calendar.MONDAY); format.getCalendar().setMinimalDaysInFirstWeek(4); System.out.println(format.format(date)); Now, what's the output you would expect from this? My first guess would be "200252" or maybe even "200253". But when you start thinking about it, you start to wonder to which year a week really belongs to. So maybe even "200301" wouldn't surprise you too much. But the proof of the pudding is in the eating, so you run the program. And your jaw drops to the ground when you see the output: 200201Huh? How can December 30 possibly be in the first week of the year? After some googling, surfing, studying the sun and the stars, and reading all about standards, legislation, and ISO 8601, you get the feeling: I found a bug! So one goes to java.sun.com's bug database, and checks for the bug's existence. And what does one find? This. So the bug has been reported, and has been dismissed as "not a bug". But I really don't understand the reviewer's explanation: how can a day in December be in the first week of the year? Now, I found a workaround using Jodatime, which goes as follows: Date date = new GregorianCalendar(2002, Calendar.DECEMBER, 30).getTime(); DateTimeFormatter fmt = ISODateTimeFormat.weekyearWeek(); String result = fmt.print(new DateMidnight(date)).replaceAll("-W", ""); System.out.println(result); Which showed me the result I ended up expecting:200301But still, if anybody could shed some light on the JDK's behaviour, I would greatly appreciate it. My intellectual curiosity just isn't satisfied.

Nieuwe hotmail service

May 19th, 2005

Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn:

(of: zoek de typo)

links for 2005-05-19

May 19th, 2005

Dilbert

May 18th, 2005

Ge-wél-dig.

Gîte en France

May 18th, 2005

Gisterenavond zijn we aan het dromen geweest over de jaarlijkse vakantie. Eén week is al geregeld, voor de tweede zijn we nog op zoek. Het plan: een huisje/bungalow huren ergens in het centrum-westen van Frankrijk (Poitou-Charente, Limousin, het noorden van Aquitanië), geschikt voor 2 volwassenen en 2 peuters, in de week van 3 tot 9 september. Bij deze zijn suggesties welkom :-)

Nous sommes en recherche d'une gîte ou un bungalow au centre-ouest de la France (Poitou-Charente, Limousin, le Nord de l'Aquitaine), pour 2 adultes et 2 enfants de moins de 3 ans, au semaine de 3 à 9 septembre. Vos suggestions sont appreciées :-)

links for 2005-05-18

May 18th, 2005

links for 2005-05-14

May 14th, 2005

links for 2005-05-12

May 12th, 2005

links for 2005-05-11

May 11th, 2005

links for 2005-05-10

May 10th, 2005

The Java dilemma

May 9th, 2005

What would you prefer: to re-invent the wheel, or to add a "dependency" to your project? My choice is easily made...

Hint: I like code that is tested by more than one person.

Great minds...

May 8th, 2005

... think alike, hoewel sommigen wat meer bij de consequenties stilstaan dan anderen: Stevens CompuGoogle deden mij denken aan deze opmerking en dit tv-fenomeen. Hoe ik die artikels zo snel teruggevonden heb, zegt u? Simpel.

Een vervolgverhaal

May 8th, 2005

En hoe is het nu eigenlijk afgelopen met die boeken, vraagt u zich af? Wel, op aanraden van Peter heb ik me dan toch maar op het boek dat hier al lag gestort: Het verdriet van België. Ik ben ondertussen toch al tot aan pagina 431 geraakt, dus zo heel slecht zal het wel niet zijn. Er zijn trouwens niet zo heel veel boeken die ik begonnen ben, maar niet uit heb gelezen. Nieuwsgierigheid heeft zo ook zijn nadelen. Eén uitzondering op deze regel: ik ben ooit begonnen aan "De ring van de koningin van Sheba". Niet - door - te - geràken. Ik vermoed vooral door de harkerige taal (vertaling?) van dat epos. Wat er ook van zij, ik ben nooit verder geraakt dan pakweg pagina 10, herhaalde pogingen ten spijt.

Maar we wijken af. Het verdriet van België, dus. Ik heb regelmatig het gevoel dat ik wat lokale verwijzingen mis (wat maakt de Toontjesstraat nu zoveel slechter dan de Oudenaardsesteenweg, bijvoorbeeld), maar over het algemeen vat ik het toch wel. Vreemd inzicht gekregen ook in het samenhangen van Vlaams-nationalisme en collaboratie met de Duitsers in dat boek. De Duitsers waren er blijkbaar in geslaagd om de Vlamingen te doen geloven dat zij samen tot één grote Germaanse afstamming behoorden, en als je dus Vlaamsgezind was, moest je ook Duitsgezind zijn. Vreemde redenering, die blijkbaar toch veel aanhang kende. (Nu ik er zo over nadenk, vermoed ik dat dit één van de grote thema's van het boek is, dus er zal nog wel wat over verteld worden).

Ook vreemde vaststelling: niets in de taal van dit boek doet mij vermoeden dat het "doorwrocht" is, je weet wel, neergeschreven, geschrapt, herschreven, nog eens geschrapt, etc. En toch is dat ermee gebeurd. Ik denk dat het dat is wat vele mensen een boek "goed" noemen: de technische kwaliteiten die het bezit qua grammatica en spanningsbogen enzo. Net zoals sommigen Santana het einde vinden, maar dat is ook alleen maar omdat je weet hoe moeilijk het is zo'n klanken uit een gitaar te krijgen. Om maar te zeggen dat zulke technische kwaliteiten mij meestal maar matig kunnen boeien (je weet niet dat het moeilijk is, omdat je dat zelf niet ervaart). Maar ik begin nu dus toch een begin van een aha-erlebnis te krijgen (op taaltechnisch gebied dan).

De volgenden op mijn lijstje zijn "Lelieblank, scharlaken rood" en een Nicci French (to see what the fuss is about), met dank aan de koebus. Ook al geprobeerd die Tom Nagels vast te krijgen, maar de Standaard(s) in de regio waren uitverkocht.

Ik ben niet helemaal zeker of er enige structuur zit in bovenstaande stream of consciousness, maar ik laat het hier maar bij.

Funny guys

May 8th, 2005

Net in mijn mailbox gevonden: Two Hilarious Guys. Prachtig gedaan - ik wil niet eens weten hoe lang die mannen daarmee bezig zijn geweest. Wanneer zouden ze eens in de buurt van Wilrijk komen?

links for 2005-05-05

May 5th, 2005

Lowie en spaghetti

May 5th, 2005


P4100144
Originally uploaded by tomklaasen.
... en Lowie ook

Tuur en spaghetti

May 5th, 2005


P4100145
Originally uploaded by tomklaasen.
Tuur heeft leute met het eten van spaghetti

Financieën

May 4th, 2005

In het begin van de maand: centjes op de bankrekening. Op het einde van de maand: geen centjes meer. Wat is ermee gebeurd? Geen idee.

Dit scenario herhaalt zich bij ons elke maand. Daarom ben ik al een tijdje op zoek naar een programmaatje waarmee ik mijn uitgaven een beetje kan beheren/categorizeren. Zodat ik op het einde van de maand kan zeggen: "deze maand hebben we de helft van ons loon uitgegeven aan luiers. Kunnen die mannen onderhand niet zonder?" Of iets in die trant.

Enig gegoogel levert namen op als Quicken en Microsoft Money (die, voor zover ik begrepen heb, hetzelfde zijn - het een is overgenomen door het ander, maar ik weet niet in welke richting). Maar die lijken me nogal heel Amerikaans te zijn (en dus niet bruikbaar in België).

Verder doorgedreven gegoogel ("Microsoft Money België") deed me uitkomen bij Michel, of all people. Maar hij weet het dus ook niet.

Bij deze dus een oproep aan heel als-goede-huisvader-geld-beherend Vlaanderen: hoe doen jullie dit? Vanaf dat de rekening op 0 staat, wordt er enkel nog droog brood gegeten? Of zijn er intelligentere manieren?

Als bijkomende constraint heb ik nog dat wij klant zijn bij Dexia, en dus hun Netbanking gebruiken. Voor zover ik kan zien, krijg je hier enkel een CSV file uit. Dingen die dit kunnen gebruiken (en dus voorkomen dat ik alles moet overtypen) genieten een lichte voorkeur.

En dit is ook ineens een antwoord op Peters vraag.

links for 2005-05-03

May 3rd, 2005

You're looking for something older?