Archives

Geen internet

May 22nd, 2008

Wat zou jij doen als er geen internet meer was?

Ik zou alleszins moeten gaan doppen :-/

Beste quote: “There was nothing. Not one scrap of internet!”

(Via Kris)

Weer herkenbaar

May 21st, 2008

Net als vorige keer, nog eens een herkenbare comic:

“Zelfkennis is het begin van de wijsheid”, zeggen ze dan :-D

(Via Bart)

Update: Dit gaat me veel tijd kosten, vrees ik.

Herkenbaar

May 19th, 2008

Dilbert is vandaag zeer herkenbaar. Als je het meemaakt, win je wel een gezonde dosis relativeringsvermogen.

(ja, dat lijstje met wat ik zoal allemaal lees komt eraan!)

Bike rage

May 16th, 2008

Those who know me, know that I’m quite a supporter of cycling. And that I try to get car-users to understand cyclists when they’re mad about something. Even yesterday I had a discussion about this.

Apparently, the car-user vs. cyclist conflict isn’t limited to Belgium: it is also known in San Francisco. Cyclists around the world, unite! ;-)

There’s only one message to car-users: try using a bike yourself for a few days. Really. During rush hour on a working day. It’s the only way to understand a cyclist’s reaction. Oh: and try to survive the experiment.

Met dank aan @litrik.

Eetidee.be

May 14th, 2008

Weet jij soms ook niet meer wat klaarmaken? Zit je zonder inspiratie om weer eens iets te maken voor je huishouden? Heb je geen zin in nog eens koteletten met spruiten? Eetidee.be is je redder in nood!

De volgende!

May 7th, 2008

Een lovenswaardig nieuw initiatief heeft de kop opgestoken: De volgende!

Ik laat het hen zelf even uitleggen :

De Volgende wil een verhaal maken. Een verhaal dat tot stand gekomen is door iedereen die er aan wil mee werken. Dus ja, ook jij als je wil!

Ik heb me alvast gesubscribed.

AntwerpenValley

May 6th, 2008

Er is iets aan Antwerpen dat ik altijd wat vreemd gevonden heb.

We leven met een paar honderdduizend mensen op een paar vierkante kilometer. We zijn de grootste stad van Vlaanderen. We hebben de mooiste kathedraal en het mooiste Scheldewater. (Die laatste zijn enkel statements om te bewijzen dat we ook de dikste nek van Vlaanderen hebben ;-) ).

Er moeten dus ongelooflijk veel mensen en bedrijven in Antwerpen werken, toch?

En toch kennen ze elkaar niet. Persoonlijk kan ik meer bedrijven opnoemen in Gent en in Leuven dan in Antwerpen.

We moeten wat initiatief nemen om ons aan elkaar te tonen. Daarom heb ik naar het voorbeeld (en ook een beetje op aanstoken van) Peter de LinkedIn groep AntwerpenValley gesticht. Als je in Antwerpen woont of werkt, kan je je aansluiten door op de volgende link te klikken: http://www.linkedin.com/e/gis/77409/4F031E1A7D4C

Geef toe, ‘t is geen moeite, en zo kunnen we elkaar weer wat beter vinden.

Harry: het vervolg (2)

May 5th, 2008

Het kan niet altijd meevallen, natuurlijk.

Na de successstory van vanmorgen ben ik daarstraks serieus beginnen vloeken.

Zoals gezegd, werk ik dus met ssh op harry. Zo rond een uur of 5 besloot ik om wat veranderingen te doen in de fameuze database van ettelijke gigabytes. Eerst wat testen op een lege database met hetzelfde schema: na enkele seconden was de klus geklaard.

Vol goede moed dan hetzelfde beginnen doen op de eigenlijke database. Groot was mijn verbazing toen dat geen seconden, geen minuten, maar uren duurde! Maar geen nood, dacht ik, dat ding draait hier op een server, dus ik kan gerust mijn laptop toe doen en naar huis gaan. Dan is ie morgen klaar.

Maar wacht eens—als ik een terminal venster sluit, sluit dan het programma niet mee? Ah ja. Dat gaat dus niet. Uit een ver verleden herinnerde ik me nog wel het commando ‘nohup’, dat dit wel mogelijk maakt, maar dat moet je dus uitvoeren bij de start.

Na wat googlen kwam ik nog terecht bij een commando ‘screen’, maar dit heeft in feite hetzelfde probleem: je moet vantevoren weten dat het commando dat je wil uitvoeren, lang gaat duren.

Resultaat: ik heb uiteindelijk het commando afgebroken. Resultaat 2: heel de db was om zeep. Met een diepe zucht heb ik heel de db dan maar gedeleet, en opnieuw beginnen laden. Met ‘nohup’ deze keer, jawel.

Maar als jij een oplossing hebt voor het ‘oeps, dat duurt veel langer dan ik dacht en eigenlijk wil ik hier toch niet de hele nacht zitten wachten op nulletjes en eentjes die heen en weer gaan’-probleem, zou ik dat zeer graag van je horen.

Harry: het vervolg

May 5th, 2008

Het is gelukt. Ik kan me connecteren met harry, en zonder een scherm aangesloten te hebben.

Natuurlijk ging het weer niet vanzelf. We hebben lokaal geen DNS draaien, en ‘ssh harry’ was dan ook net iets te simpel om te werken.

Na een beetje snuisteren in de AirPort Utility schermpjes, vond ik dan plots een lijstje met DHCP clients. Een voor een heb ik ze ge-ssh-d, tot er een reageerde. Gelukkig staan er maar 3 computers hier.

De AirPort Extreme laat blijkbaar ook toe om DHCP adressen te reserveren gebaseerd op Mac address. Dat heb ik dan ook maar gedaan. Hopelijk werkt het. Hiermee heeft harry een statisch IP address, en kan ik met ‘ssh 10.0.1.191’ connecteren.

Vervolgens op mijn computer de file ’/etc/hosts’ aangepast met dit gereserveerde IP address en de hostnaam van harry. Zo kan ik al connecteren met ‘ssh harry’.

En als kers op de taart ook public key authentication geactiveerd met dit receptje. Nu connecteer ik met ‘ssh harry’, en hoef ik zelfs geen paswoord in te geven.

Wel plezant, zo eens van sysadmin doen.

Garfield

May 5th, 2008

Het internet is een geweldige plaats om te zijn.

Een van de redenen is dat er zoveel comics te zien zijn. En daar ben ik nu fan van, van comics. Bij tijd en wijle zal ik eens een lijstje publiceren van wat ik zoal lees.

Tussen heel veel nieuw en modern geweld zijn er ook vaste waarden. Garfield bestaat al ik-weet-niet-hoeveel jaar, en toch blijft ie verrassen. Deze vind ik bijvoorbeeld geweldig:

Toeval bestaat niet

May 4th, 2008

Sinds een tijdje ben ik een programma aan het (her)schrijven met een databank van ettelijke gigabytes. Daarvoor voer ik soms al eens een niet-triviale query uit op een tabel die 3GB groot is. Mijn Mac kan daar niet zo goed tegen.

Daarom had ik het plan opgevat om een dedicated DB server te installeren. Ik had thuis nog een desktop staan die al 2 jaar stil staat, en daar heb ik dan gisteren snel (echt!) Ubuntu 8.04 Server edition op geinstalleerd. De installatie verliep vlekkeloos. Ik was zelf verrast toen het setup programma kan vragen “als wat ga je deze server gebruiken, dan zal ik alvast de nodige software installeren”. Keuzes waren “mailserver”, “postgresql server”, en nog een paar andere, waaronder “LAMP” en “OpenSSH server”. Ik had MySQL nodig, dus koos ik voor “LAMP” (voor degenen die niet kunnen volgen: “LAMP” staat voor “Linux Apache MySQL PHP”, en ik had dus de M nodig).

Na de installatie dacht ik “verdekke, ik heb nog een ssh server nodig ook. Eens proberen of ie dat misschien toch geinstalleerd heeft.” En ik tikte “sshd”. Vol ongeloof zag ik de boodschap “sshd is niet gevonden. Het zit wel in de package opensshd. Type ‘sudo apt-get install opensshd’ om het te installeren”. Geweldig!

Morgen ga ik eens zien of alles werkt zoals het moet. Het plan is om de desktop in het stopcontact te steken in ons kantoor, de netwerkkabel in te pluggen, en alles op te starten. Zonder scherm dus, en alles op afstand besturen met ssh. Voor de doorsnee geek een routineklus, maar mij geeft dat nog altijd een kick, zo van “ik werk hier dus wel op afstand op een andere computer, he!”

Maar nu het verhaal dat ik eigenlijk wilde vertellen. Net lees ik dat die Ubuntu 8.04 nog redelijk vers is, en dat ie ‘Hardy’ gedoopt is. En gisteren heb ik als naam voor die desktop ‘harry’ gekozen. Toeval? Ik denk het niet!

Daily links

May 1st, 2008

Bij de verhuis van deze blog zijn de automatische posts van mijn del.icio.us links gestopt. Bij wijze van experiment ga ik dat voorlopig zo houden. Als je ze in je feed reader wilt zien, kan je subscriben op http://del.icio.us/rss/tomk.

You're looking for something older?